پانسمان نوین با استفاده از ترکیباتی خاص و طراحی مهندسی شده، محیطی بهینه برای بهبود زخم فراهم میکند و مشکلاتی همچون چسبندگی و نیاز به تعویض مکرر را کاهش میدهند. پانسمان نوین با فناوری پیشرفته خود، در مقایسه با پانسمان سنتی تحولی در مدیریت زخمها ایجاد کرده است. برخلاف روشهای قدیمی که به طور معمول پانسمانها خشک بوده و به چسب یا باند نیاز داشتهاند، پانسمانهای نوین به راحتی و بدون نیاز به چسب، بر روی زخمها قرار میگیرند.
پانسمان نوین چیست؟
پانسمان نوین با قابلیتهایی نظیر حفظ رطوبت مناسب، کاهش درد و عفونت و تسریع فرآیند بهبودی، نشان دادهاند که میتوانند جایگزین مؤثری برای پانسمانهای سنتی باشند. با استفاده از پانسمانهای نوین، فرآیند درمان زخمها به مراتب سادهتر و کارآمدتر شده و از ایجاد عوارض جانبی جلوگیری میشود.
پانسمان نوین یک روش برای درمان زخم های مزمن و عفونی و انواع زخم هایی با وسعت و عمق زیاد و پیچیده است. با انجام تحقیقات پزشکی مشخص شده است که حفظ رطوبت کنترل شده در زخم، نه تنها موجب وخامت آن نمی شود، بلکه در درمان زخم و پیشگیری از ایجاد اسکار مزمن بسیار مفید است. طراحی و ساختار خاص پانسمان های پیشرفته و ترکیبات به کار رفته در آن ها مزایای درمانی فراوانی را به وجود آورده است، همچنین پانسمان از حالتی که درگذشته (فقط به صورت بانداژ) استفاده می شد فراتر است و به شکل های مختلف همچون پودر یا ژل جهت مصارف خاص تولید می شود.
معایب پانسمان سنتی
از آنجایی که زخم و مشکلات پوستی یکی از رایجترین عارضه هایی است که ممکن است برای افراد به وجود بیاید، پانسمان نیز از دیر باز برای محافظت از این آسیب ها مورد استفاده قرار گرفته است.
پانسمان در معنای کلی به هر نوع پوششی گفته می شود که روی یک جراحت قرار گرفته و از آن محافظت کند، ولی روش پانسمان در گذشته با امروز تفاوت زیادی کرده است. پانسمان سنتی در گذشته از الیاف طبیعی نخ پنبه بافته و نرم تولید می شد. هدف اصلی از پاسنمان سنتی یا بانداژ نیز پوشاندن زخم است. در گذشته اغلب هدف از پانسمان زخم، خشک ماندن آن بوده است،زیرا بر این باور بوده اند که خشک شدن زخم به بهبود آن کمک می کند. بنابراین پانسمان به تنهایی با کمک گره زدن یا چسب های مخصوص به دور زخم بسته می شد. بعد ها پانسمان های استریل و پانسمان های وازلینه در شکل ها و اندازه های متنوع تری مورد استفاده قرار گرفت. اما واقعیت این است که پانسمان سنتی در بسیاری موارد خصوصا زخم هایی با خونریزی زیاد، زخم عفونی، زخم عمیق و زخم هایی با ترشح زیاد موثر واقع نمی شود، همچنین در مواردی ممکن است آلوده شدن پانسمان، ریسک عفونت زخم را به مراتب بالا ببرد. همچنین چسبیدن به زخم و کنده شدن پوست هنگام تعویض و نیاز به تعویض سریع، نیز یکی از دیگر مشکلات دیگر پانسمان به روش سنتی است. این روش استریل نبوده و امکان انتقال میکروب به زخم را افزایش می دهد.
مزایای پانسمان نوین
پانسمان زخم به روش های نوین درای مزایای زیادی در مقایسه با روش های سنتی است، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- استریل بودن پانسمان نوین و عدم عبور آب، رطوبت و میکروب .
- باعث حفظ رطوبت زخم می شود.
- این نوع پانسمانها فرآیند دبریدمان (حذف بافت مرده) زخم را سادهتر میکنند.
- بیمار درد و کشیدگی کمتری در پوست خود احساس کند.
- تعداد دفعات نیاز به تعویض کاهش میابد.
- احتمال ایجاد لک و اسکار زخم کاهش میابد و در صورت وجود آن درمان راحت تر و سریع تر انجام می شود.
- عدم چسبیدن به سطح زخم.
- قابلیت جذب بالای ترشحات زخم.
- ترمیم سریع تر زخم نسبت به روش های سنتی.
- تولید در انواع و اشکال و سایزهای مختلف متناسب با نیاز های مختلف.
- موثر بر حفظ دمای مرطوب اطراف زخم است.
- جریان خون و اکسیژن رسانی به بافت را افزایش می دهد.
- احتمال التهاب زخم کاهش میابد.
- دارای انواع ضد آب و ضد رطوبت است.
- میزان درد و خارش زخم را به مراتب کاهش می دهد.
انواع پانسمان نوین
در ادامه انواع پانسمان نوین و کاربردشان معرفی شده است:
1_ پانسمان هیدروکلویید
پانسمانهای هیدروکلوئید از لایه پلی اورتان غیرقابل نفوذ به آب تشکیل شدهاند که بر روی زخم قرار میگیرد و لایه داخلی آن حاوی مواد هیدروکلوئیدی است که در تماس با ترشحات زخم به یک ژل نیمه جامد تبدیل میشود. پانسمانهای هیدروکلوئید خود چسب هستند و نیاز به چیز دیگری ندارند. علاوه بر این، خاصیت بالشتکی داشته و در اندازهها و شکلهای مختلف موجود هستند. این پانسمانها با حفظ رطوبت زخم به تسهیل پروسه التیام کمک میکنند و در درمان بسیاری از زخمهای سطحی تا متوسط بسیار مؤثر هستند.
کاربرد پانسمان هیدروکلوئید عبارتند از:
- زخمهای با ترشح متوسط تا کم
- زخمهای سطحی تا متوسط
- زخم سوختگی درجه اول و درجه دوم
- زخم فشاری
2_ پانسمان هیدروژل
هیدروژل ها از پایه گلیسیرین و آب تشکیل شده اند و به صورت، ژلهای سرنگی و ورقه ای و گاز آغشته به ژل موجود میباشند و گاهی اوقات میتوانند با نقره و عسل ترکیب شوند.
3_ پانسمان آلژینات
پانسمانهای آلژینات از جلبکهای دریایی تهیه شده و به دلیل قدرت جذب بالای ترشحات زخم، به عنوان یکی از پانسمانهای نوین شناخته میشوند. این پانسمانها با تبدیل شدن به ژل در تماس با ترشحات زخم، محیط مرطوبی را ایجاد میکنند که در بهبود زخم موثر است. آلژیناتها در دو نوع طنابی و ورقهای موجود هستند و برای زخمهای با ترشح زیاد، زخمهای فشاری، سوختگیها و زخمهای جراحی بسیار مناسباند. استفاده از این پانسمانها در زخمهای خشک یا با ترشح کم باید خودداری شود.
کاربرد پانسمان آلژینات عبارتند از:
- زخمهای فشاری (بستر)
- زخمهای با ترشح و خونریزی زیاد
- زخمهای باز و محل جراحی
- سوختگیها
4_ پانسمان فوم
پانسمانهای فوم به عنوان یکی از انواع پانسمانهای نوین، برای درمان زخمهایی که ترشح اگزودا زیادی دارند، بسیار موثر هستند. این پانسمانها دارای ظرفیت بالایی برای جذب و نگهداری رطوبت هستند که باعث میشود نیاز به تعویض آنها در مقایسه با پانسمانهای سنتی کمتر باشد. به این ترتیب، روند ترمیم زخم بدون اختلال ادامه پیدا میکند و هزینههای پرستاری نیز کم میشود.
کاربرد پانسمان فوم عبارتند از:
- زخمهای فشاری (بستر)
- پارگیهای پوستی
- سوختگیها
- زخم پای دیابتی
- زخم عفونی
5_ پانسمان کلاژن
پانسمان کلاژن با استفاده از کلاژن با منشأ حیوانی (مانند گاو، اسب و پرندگان) یا انسانی ساخته میشود. کلاژن موجود در این پانسمان باعث تحریک تولید فیبروبلاستها میشود و با افزایش رشد و تکثیر سلولی در محل زخم، به ترمیم سریعتر آن کمک میکند.
پانسمانهای کلاژن در اشکال مختلفی مانند ژل، پودر، خمیر و برگههای خشک فریز شده تولید میشوند و اغلب دارای ترکیبات آنتی باکتریال هستند که به کاهش رشد باکتریها در زخم کمک میکند. همچنین، این پانسمانها در انواع مختلفی از سایزهای منافذ تولید میشوند، اما معمولا نیاز به یک لایه دوم پانسمان برای ثابت نگهداشتن دارند.
کاربرد پانسمان کلاژن عبارتند از:
- سوختگیهای درجه دو
- زخمهای نکروزه
- زخمهای گرانوله
- زخمهای عمیق و نیمه عمیق
- زخمهایی با اگزودای کم تا زیاد
- زخمهای مزمن مقاوم به درمان
- محل برداشت و اهدای گرافت پوستی
6_ فیلم یا شفاف
پانسمانهای فیلم یا همان پانسمانهای شفاف از پلیاورتانهای خود چسبنده ساخته میشوند و قابلیت عبور بخارات و گازها را دارند. این فیلمها ضد آب هستند و از آلودگی زخمها جلوگیری میکنند. فیلمهای شفاف به دلیل انعطافپذیری و شفافیتشان، امکان معاینه و بررسی وضعیت زخم و بافت اطراف آنرا فراهم میآورند. این پانسمانها معمولا بر روی پوست سالم برای محافظت دربرابر رطوبت و آسیبهای خارجی استفاده میشوند و همچنین به ایجاد محیط مناسب برای دبریدمان اتولیتیک و حذف بافتهای نکروتیک کمک میکنند.
کاربرد پانسمان فیلم شفاف عبارتند از:
- زخمهای با اگزودای کم یا بدون اگزودا
- زخمهای فشاری
- به عنوان پانسمان ثانویه یا در هنگام استفاده از دستگاههای وکیوم تراپی زخم
7_ پرمافوم
پانسمان نوین زخم پرمافوم یک نوع پانسمان تخصصی برای مدیریت زخمها و جراحات است که به دلیل ویژگیهای خاص خود، در مراقبت از زخمها مؤثر واقع میشود. نام پرمافوم به توانایی این پانسمان در جذب ترشحات و خنککنندگی اشاره دارد و به کاهش بوی خون و ترشحات زخمها کمک میکند. این پانسمان در مدیریت ترشحات زخمها موثر است، بنابراین به تمیز شدن بهتر زخمها و تسریع فرآیند بهبودی کمک میکند.
کاربرد پانسمان پرمافوم عبارتند از:
- زخمهای مزمن
- زخمهای فشاری
- زخمهای پای دیابتی
استفاده از پانسمان نوین بهتر است یا پانسمان سنتی؟
استفاده از پانسمان نوین به طور قابلتوجهی نسبت به پانسمان سنتی مزایای بیشتری دارد و در بسیاری از موارد انتخاب بهتری است. پانسمانهای سنتی معمولا خشک بوده و برای ثابت ماندن نیاز به باند یا چسبهای فیکسکننده دارند. این نوع پانسمانها ممکن است به زخم بچسبند و هنگام تعویض باعث کنده شدن پوست و افزایش درد شوند.
همچنین، پانسمانهای سنتی به دلیل قدرت پایین در جذب ترشحات، به تعویض مکرر نیاز دارند و ریسک عفونت زخم را افزایش میدهند. درمقابل، پانسمانهای نوین با حفظ رطوبت بهینه زخم نه تنها باعث تسریع روند بهبودی میشوند، بلکه از ایجاد مشکلات دیگر نیز جلوگیری میکنند. این پانسمانها مزایای بسیار زیادی دارند که در ادامه معرفی شدهاند.
سوالات متداول
در صورتیکه ابهاماتی در این زمینه دارید میتوانید با کارشناسان کلینیک زخم ایرانیان تماس حاصل نمایید:
انواع پانسمانهای نوین کدامند؟
انواع پانسمانهای نوین شامل: پانسمان هیدروکلوئید، پانسمان فوم، آلژینات، کلاژن، پانسمان فیلم شفاف و پانسمان پرمافوم هستند.
مزایای استفاده از پانسمان نوین برای زخمهای فشاری یا زخم بستر چیست؟
این پانسمانها به جذب ترشحات اضافی کمک کرده و محیط مرطوب مناسبی را برای بهبود زخم فراهم میکنند. پانسمانهای نوین از ورود میکروارگانیسمها جلوگیری و خطر عفونت را کاهش میدهند. با کاهش درد، این پانسمانها موجب راحتی بیمار شده و از ایجاد اسکارهای دائمی جلوگیری میکنند. بهعلاوه، به سادگی تعویض میشوند.
کلینیک زخم ایرانیان یکی از بهترین و متخصص ترین کلینیک ها در حوزه درمان انواع زخم ها است. میتوانید با خیالی آسوده با مراجعه به کلینیک زخم ایرانیان، زخم های حساس خود را با جدید ترین روش های درمانی درمان کنید.
تیم پزشکان کلینیک ترمیم زخم ایرانیان از سالها قبل در زمینه مراقبت از انواع زخمها و استومی فعالیت داشته و به لطف خدای متعال از ابتدای سال ۹۸ توفیق حاصل شد تا در کنار هم در مجموعه ای مستقل در کنار هم بوده تا بتوانند هر آنچه که در توان دارند برای کسب رضایت مراجعین عزیز داشته باشند.
شما می توانید برای پرسیدن سوالات خود و دریافت مشاوره با شماره تلفن های زیر با کلینیک تخصصی زخم ایرانیان در ارتباط باشد:
شماره تلفن تماس با کلینیک زخم ایرانیان: ۰۹۰۲۱۵۲۵۸۶۸ و ۴۴۰۲۲۲۵۶-۰۲۱